Ponedeljak je, 10.10. i 8.00. sati, temperatura vazduha 5 stepeni. Na ivici industrijske zone u Ilinoj Vodi, kod Kragujevca, krenula je 38-ma etapa maratona sa ciljem u Rači. Etapa kojom se već islo kada su domaćini bili iz Jagodine. Korman, Botunje, Žirovnica, Gornja Batočina i varošica Batočina. Skretanje prema Varoši Lapovu, gradskom naselju u Šumadijskom okrugu, koje je inače karakteristično i po tome što u svojoj opštini nema ni jedno selo, već je opština samo za sebe. Tu se Goranu pridružuje rekreativac Marko Jovanović, koji će s njim trčati do cilja. Ide se prema Markovcu, mestu iz kojeg je preko 50% stanovnika u inostranstvu, uglavnom u Francuskoj.

Teren ravan, kako kažu ovi što trče ,,pod nogu,, kišica počinje, ali ništa ozbiljno. Kroz Donju Raču stiže se i do Rače, gradskog naselja u Šumadijskom okrugu, koja se kao posebna administrativna oblast-nahija, prvi put pominje u drugom turskom popisu iz 1489-1491. godine pod nazivom Radca. Posle Svištovskog mira 1791. godine i u doba Prvog i Drugog srpskog ustanka račansko područje ulazi u okvir oslobodjene srpske zemlje. Ulicom pored gradske skupštine ide se prema oš.,,Karadjordje,, u čijem je dvorištu špalir učenika koji dočekuje njihovog junaka, Nikolića, a da je tako svedoči i broj djaka, koji se po Goranovom prolazu kroz cilj okupi da bi im dao autogram. Prisutni su bili i predsednik opštine Rača, Nenad Savković, direktor turističke organizacije Davor Timotijević, zamenik direktora škole, kao i nastavničko osoblje.

.

Po izjavama za medije, Nikolić iako pokisao, nije odustao da daje autograme djacima koji su ga čekali i kojima takodje nije smetala kiša. Kada se svima potpisao, na svesku ili parce papira kako je ko imao, mogao je da se presvuče u suvu garderobu, predahne s prijateljima i vrati se u Kragujevac gde će odmoriti do sutrašnjeg starta za grad pod Bukuljom, poznat po manifestaciji ,,Mermer i zvuci,, u kome je čuvena Bukovička Banja, grad Arandjelovac.

Ruta 38. dana Maratona za Ginisa

Start je 400m pre skretanja za Lužnice.

Rutu pripremio: Nenad Nikolić, saradnik

Miško Stojanović, menadžer maratona 55/55
TABOOSPORT marketing tim