Posle boravka svojim kućama i trčanja u okolini ili van Kragujevca, ekipa maratona je krenula dalje, da kroz gradove zapadne Srbije i regiona, nastavi započetu misiju 55/55. Jutros je start bio u Ravnom Gaju, nekih 15km. od grada, a odatle novih 42,2km treba završiti u gradu na Zapadnoj Moravi, Čačku. Kroz lepe Gružanske predele, u kojima su, kako pesma kaze, najlepše devojke, preko Knića, i veštačkog jezera ,,Gruža,, iz kog se Kragujevac i okolina snabdevaju vodom, došlo se i do Bresnice. Tu je ekipu sačekala Kraljevčanka, Ana Atanasoska, koja je istrčala do sada preko 30 polumaratona, a ovaj put je htela da proba od 30-tog kilometra. Nešto dalje se priključio i Lazar Filipović, slabovidi paraolimpijac iz Čačka, koji je u kategoriji trijatlona osvajao medalje na olimpijadi.

Tročlana ekipa nastavi dalje putem kroz Mrčajevce, varošicu koju su nekada, u srećna vremena, zvali srpski Las Vegas, a koja je još poznata i po tome što je odavde potekao ,,slavuj iz Mrčajevaca,, a i čuveni tekstopisac pravih narodnih pesama, Obren Pjevović (1919-1995). Metar po metar, kilometar po kilometar, dolazi se do grada na Zapadnoj Moravi, oivičen planinama, Ovčar (985m), Kablar ( 885m), Jelica (929m) i Vujan (857m), grad koji predstavlja sedište Moravičkog okruga, Čačak. Inače u okolini ovog grada, na brdu Ljubić, je bila jedna od većih bitaka u Drugom srpskom ustanku, u kojoj se svojom hrabrošću istakao komandant Tanasko Rajić. Preko mosta na Moravi, čekaju učenici , članovi atletskog kluba ,,ČAAK,, i svi skupa nastaviše ka gradskom trgu, ispred doma kulture, u centru grada.

.

Na trgu ,,kao u košnici,, pored ciljne kapije okupili se članovi Rotari Kluba Čačak sa predsednikom Lazarom Marjanovićem, sekretar, organizator i koordinator s timom za praćenje Vesna Baur, koja se maksimalno potrudila da ovaj skup protekne u najboljem redu, ADG Rotary Nenad Tutunović, udruženja slepih i slabovidih, gluvih i nagluvih, poslovnih žena, osoblje projektnog biroa, odeljenja srednje ekonomske i mašinsko-saobraćajne škole….i mnogi drugi. Domaćini su se potrudili da Nikoliću uruče ček na 50.000 dinara kao donaciju za sportski centar ,,Iskra,,. Kraljevčanka Ana, s početka ovog izveštaja, istrčala je više od polumaratona, oko 30km. i pokazala da je spremna za sledeći korak a to je maraton. Srećno joj bilo. Jazar je završio svoj ko zna koji maraton, a Goran 41-vi u nizu. Sve u svemu vidi se da je ozbiljno pripreman dolazak maratonca, koji su Čačani priredili, za primer drugim gradovima koji će biti domaćini, a prvi na redu je već sutra, Užice.

Ruta 42. dana Maratona za Ginisa

Start je kod manastira Uspenje.

Rutu pripremio: Nenad Nikolić, saradnik

Miško Stojanović, menadžer maratona 55/55
TABOOSPORT marketing tim