Jedna od najlepših klisura u Srbiji nalazi se na Zapadnoj Moravi, nedaleko od čačka, izmedju planina Ovčar I Kablar. Nedaleko od manastira Uspenje Presvete Bogorodice označen je start za 42-gu etapu maratona. S ekipom je iz Čačka došao  Lazar Filipović, koji je predhodni dan trčao nešto više od polumaratona, da bi danas s Goranom istrčao svih 42,2km. Posle starnog zvuka pištolja dvojac je krenuo pomenutom klisurom prema Užicu.

Treba napomenuti da od ostalih krajeva Srbije ovu klisuru izdvajaju I njeni mnogobrojni manastiri na levoj I desnoj obali Morave. Po njima I po samoj prirodi ceo kraj dobio je u narodu ime srpska Sveta Gora. Retko je gde na tako malom prostroru sagradjeno toliko manastira. Sada ih ima deset I dva sveta mesta.  Na samom izlazu iz klisure nalazi se I lekovita Ovcar banja. Maratonci prodjoše I kroz tunel koji je izgradjen pre nekoliko godina, I nastaviše prema Požeškol kotlini, koja je poznata leti po velikim vrućinama, a još I po magli koje ovde ima, kako kažu, I kada je nema nigde. Saobraćaj vrlo frekfentan, to je jedini put koji ide prema Crnoj Gori, a I prema poznatim izletničkim planinama Zlatibor I Zlatar. Sada kada je trebalo da ih prati policijska patrola njih nema nigde, a slično je bilo I na predhodnoj etapi prema Čačku. Čiji je to propust ne zna se, ali neka pogledaju izveštaje iz drugih gradova kako je policija obezbedjivala ekipu maratona, pa neka bar nauče nešto. Kamioni, šleperi, putnička vozila, nisu mogli da ometu maratonce da idu napred, pa prodjoše I kroz poznato selo Zlakusu, koje je dobilo imidž po proizvodnji posudja I drugih predmeta od glinene zemlje. Poznato je da boljeg kupusa, sarme I drugih specijaliteta nema ako nisu iz zemljanog lonca. Sevojno je još jedno mesto kroz koje prodjoše, nekada najpoznatija valjaonica bakra, koja I danas radi ali ne onim kapacitetima kao u ,,srećna vremena,,. Ustaljenim ritmom dodjoše I do grada na Djetini, Užice, koje pripada zlatiborskom okrugu.

.

Na gradskom trgu, nekada Trgu partizana, Goran I Lazar prodjoše kroz cilj uz pozdrave članova Rotari Kluba, djaka srednjih škola, udruženja slepih I slabovidih osoba, medija I gradjana. Inače, 15. Oktobar je svetski dan osoba oštećenog vida, poznat kao dan ,,belog štapa,, a danas su u Užicu imali manifestaciju pod nazivom ,,Zažmuri da bi me razumeo,,. Obzirom da Nikolić I Lazar pripadaju toj kategoriji osoba, sa organizacijom iz Užica su od trga prošetali gradom do gradske Skupštine gde ih je primio član gradskog  Veća, a djaci koji su nagradjeni s radovima na temu ,,Zažmuri da bi me razumeo,, pročitali iste, I bili nagradjeni knjigama. Tako je protekao još jedan dan u nizu do 55, a sutra već se ide prema Valjevu, gradu koji pripada kolubarskom okrugu, kroz koji protiče reka Kolubara.

Ruta 43. dana Maratona za Ginisa

Start je u Kosjeriću, 500m od motela „Izvor“ prema Valjevu.

Rutu pripremio: Nenad Nikolić, saradnik

Miško Stojanović, menadžer maratona 55/55
TABOOSPORT marketing tim