Polazak na startnu poziciju 43-će etape, prema Valjevu, nije ukazivao da će se nešto kasnije odvijati mala drama na putu. Start je bio na izlazu iz Kosjerića, prema Divčibarama, krenulo se u uobičajeno vreme, oko 8.00h, jer od ranijih polazaka u 6h, zatim u 7h, zbog obdanice i svežijeg jutra, pomera se i vreme starta. Lepa priroda, pitomi krajevi zapadne Srbije, potoci i reke pored kojih se prolazi daju pravu idiličnu sliku. Brajkovići, Stojići, Mrčići su zaseoci pored kojih se ide dok se konfiguracija terena menja i iz blago talasastog, ide se prema planinskom, tj Divčibarama. Subota je ali na putu ima dosta prometa naročito kamiona i šlepera, ima i putničkih automobila jer mnogi idu u svoja zavičajna mesta ili onih koji idu da vikend provedu na nekoj turističkoj destinaciji. Serpentinama se penje do visoravni, Divčibare, ili ti ,,devojačke bare,, u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju jedna mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj Kamenici. Inače ovo poznato turističko mesto na obroncima planine Maljen (1104m), pominje se još iz 1476godine, u turskim zapisima kao lekovita banja. Šuma koja prima jesenji kolorit je okruženje kojim se prolazi do prevoja a onda serpentinama se spušta prema gradu na Kolubari.

Na nekih 15km do cilja kada je  već teren postao blago valovit, prateće vozilo je pokazalo, na instrument tabli, da postoji neka greška, tj problem, i tim koji prati maratonca je zaustavio kombi, i više nije moglo da se krene dalje. Motor nije hteo da startuje. Nikolić je nastavio da trči svojim tempom, ali tu već postoji ozbiljan problem, sam na putu uz predhodno opisan saobraćaj, nije baš najsrećnije rešenje, a ostaje i bez  vode i napitaka koja mu se daju dok trči. Reaguje se munjevito. Dok jedan član tima pokušava da startuje vozilo, drugi je već na vezi sa saobraćajnom policijom, i njihovim zamenikom komandira Zdravkom Djordjevićem, ukazuje im problem i oni pod hitno šalju patrolu da presretnu Nikolića i da mu budu u pratnji. Istovremeno se zove i organizator dočeka, Rotari klub Valjevo, da pošalju jedno vozilo koje će preuzeti deo tima da Goranu dodaje vodu i ostalo, i obaveštavaju se o problemu. Zove se ,,Nikom,, preduzeće, koje je dalo vozilo, i oni odmah preusmeravaju poziv na servisera koji daje uputstva šta uraditi, i kako rešiti problem. U susret, iz Valjeva već je krenulo šlep vozilo koje će odvesti kombi na servis. Posle još nekoliko pokušaja uz savet servisera iz Kragujevca kombi je startovao i ktenulo se dalje.

.

Drama je okončana. Sada treba stići Nikolića, koji je već poodmakao. Vidi se u daljini, ispred njega je patrola policije, iza je vozilo organizatora, a u susret stiže i šlep služba. Svi su odahnili. U grad se ulazi preko mosta na Kolubari, policija je na svakoj raskrsnici i zaustavlja saobraćaj, a nekoliko omladinaca se priključuje Goranu da zajedno dotrče do cilja, koji je postavljen na trg kod pošte. Tu su se već okupili članovi Rotari Kluba Valjevo, deca iz osnovnih škola, mediji, odeljenje inkluzivne nastave, i gradjani. Prolazi se kroz cilj 43-će etape, aplauzi dočeka, čestitanja, svi su srećni i zadovoljni. Kombi se odmah preuzima i šalje u ovlašćeni servis FIAT-a i Škode, ABC-Test, vlasnika Vlade Tanaskovića, koji je i poslao šlep službu, i kojem se ovim putem ekipa zahvaljuje. Zahvalnost zaslužuje i zamenik komandira saobraćajne policije Zdravko Djordjević, s kojim je prateći tim bio na konstantnoj vezi do cilja, a  zahvalnost ide i predsedniku RK Valjevo, Aleksandru Uroševiću.   Neko je  jednom rekao  da je mobilni telefon luksuz, pa se čak plaćao i porez na to, a nekada su i dva malo. U situacijama kao što se desila danas da nije bilo telefonske veze i brzog reagovanja svih koji su učestvovali u rešavanju problema moglo je doći do ozbiljnog ugrožavanja misije 55/55. Na svu sreću Nikolić je istrčao još jednu rutu, i sa ekipom odmara do sutrašnjeg starta za Šabac.

Ruta 44. dana Maratona za Ginisa

Start je kod terena FK „Vrelo“.

Rutu pripremio: Nenad Nikolić, saradnik

Miško Stojanović, menadžer maratona 55/55
TABOOSPORT marketing tim