Na samo desetak kilometara od Šapca prema Drini i granici sa Republikom Srpskom, startovao je 45-ti, za redom, maraton Gorana Nikolića. Kroz pitomu Mačvu prolazi se kroz Slepčeviće, Duvanište, Petlovaču i ide se ka Mačvanskom Prnjavoru, velikom selu a koliko se moglo primetiti i bogatom. Blizina, s jedne strane  Drine, a s druge ni Sava nije mnogo daleko, doprinele su da ovaj kraj bude plodonosan, što se moglo videti po njivama na kojima su bie zasadjene razne kulture. Put ide kroz Lešnicu, a svi učenici iz smene, osnovne škole ,,Petar Tasić,, su izašli na ulicu ispred škole da pozdrave maratonca. Ništa lošije nije bilo ni u Lipničkom Šoru, u kome su učenici o.š. ,, Sveti Sava,, strpljivo čekali da se pojavi Nikolić i prepoznatljivo vozilo iz pratnje. Učeničke ovacije, i aplauzi gradjana koji su bili upravo tada na ulici, ostavili su lep prizor, a Nikolić je to ispoštovao i pozdravio se  djacima koji su ga dočekali.

Kada se prošlo ovo mesto grupa bajkera, kluba ,,Black Dragons,, iz Banje Koviljače, sa svojim motorima je pratilo Gorana, a i policijska patrola je već bila tu. Nešto kasnije priključio se i Vladan Pajić, atletičar i planinar, koji će trčati do cilja, kao i biciklista iz kluba ,,PBD-Biciklo,, Zoran Bogićević. Na ulazu u grad, učenici o.š. ,,Vuk Karadžić,, iz Loznice, su ponovili veličanstvenu sliku predhodne dve škole i pozdravili junaka 45-te etape. Uz zaglušujuću buku turiranja svojih ,,čeličnih konja,, bajkeri dopratiše Nikolića do trga na kome je postavljen cilj, a zvuci fanfara odjekivali su sa razglasa. Nije moglo lako da se prodje od učenika škole ,,Anta Bogićević,, gradjana, članova Rotari Kluba Loznica, medija, pa čak i štanda turističke organizacije Loznica, za koji se pobrinula predsetnica ove organizacije Snežana Perić, na kome je bio izložen jedan deo programa suvenira.

Predsednik RK Milan Stevanović, i pomoćnik gradonačelnika Dejan Stolović čestitaše Nikoliću prolazak kroz ciljnu kapiju, uz zahvalnost što se i njihov grad našao na putu ove svetske misije. Medii nisu mogli lako da urade svoj deo posla od djaka koji su opkolili maratonca tražeći da im da autogram, što je on rado i učinio, kao da upravo nije stigao s puta dugog 42 kilometra koji je pretrčao. Sve je to potrajalo, a onda su predstavnici nekoliko medijskih kuća mogli da urade ono s čim će da informišu javnost o današnjem dogadjaju u Loznici.  Svi su zadovoljni jer je bio stvarno veličanstven doček u ovom Mačvanskom gradu, a po završetku kompletne ceremonije ekipa je otišla do poznate Banje Koviljače gde će prenoćiti i odatle preći Drinu, ući u Republiki Srpsku i nastaviti ka Bijeljini.

Ruta 46. dana Maratona za Ginisa

Rutu pripremio: Nenad Nikolić, saradnik

Miško Stojanović, menadžer maratona 55/55
TABOOSPORT marketing tim