Rano jutros ekipa je pošla iz Bijelog Polja da bi stigli na start u kanjonu reke Morače, tačnije kod manastira Morače. Ponedeljak, i rano je, pa nema toliko saobraćajne gužve i do starta se stiglo relativno brzo, iako ima oko 80 kilometara. Putem kroz kanjon reke, koji se smatra jednim od vrlo opasnih, krenulo se ka glavnom gradu Crne Gore, Podgorici. Put je u konstantnom nagibu, pa je Nikoliću vrlo lagan za trčanje, čak malo i brže od uobičajenog ritma. Preko mostova reke, koja je u gornjem toku vrlo brza, sve do spajanja sa rekom Zetom, i tokom kroz Zetsku dolinu kuda je mnogo mirnija, do uliva u Skadarsko jezero, krivudavim putem stiglo se do predgradja grada koji je nekada nosio Titovo ime.  Sam kanjon reke je u proseku dubok 1000m, i čini glavni deo puta kojim se iz Srbije, preko severnog dela CG stiže do Podgorice, a zatim do primorja.

Nikoliću je ovo 52-gi uzastopni maraton kojim se izjednačava sa dosadašnjim Ginisovim rekordom koji drži japanski atletičar. Da li zbog konfiguracije terena, ili što ga ova ruta  stavlja uporedo sa svetskom rekorderom, on je istu istrčao za 3h i 57min. To je i najbrža ruta od dosadašnjih 52. Iz severnih delova Crne Gore, gde je temperatura mnogo niža, došlo se u sunčanu i toplu, temperatura vazduha je bila 23C, Podgoricu. Prolaskom kroz ciljnu kapiju Gorana Nikolića je dočekao predsednik Rotari kluba Podgorica, sa članovima, kao i predstavnica Delta Holdinga.

Uz srdačne čestitke za današnju etapu, i etapu izjednačavanja sa rekordom, već se preve planovi za nove rute, ostalo je još tri, koje će se trčati, sutra do Ulcinja, zatim Bara i završna do Budve gde će biti posebna ceremonija 55-tog maratona.

Ruta 52. dana Maratona za Ginisa

Start je na ulazu u tunel Sozina.

Rutu pripremio: Nenad Nikolić, saradnik

Miško Stojanović, menadžer maratona 55/55
TABOOSPORT marketing tim