Goran Nikolić – Biografija

Goran Nikolić je rođen 01.09.1967. godine u Smederevskoj Palanci. Do svoje 18. godine starosti živeo je u Mladenovcu, Aranđelovcu i Zemunu, a od 1985. godine sa porodicom (suprugom i sinom) živi i radi u Kragujevcu.
Ima srednje stručno obrazovanje, 30 godina radnog staža u struci i isto toliko staža radnika u sportu sa statusom volontera.

Aktivni rekreativac je 25 godina (trčanje na duge staze). Bio je 5 godina član nacionalnog biciklističkog tima Srbije sa kojim je učestvovao na 2 svetska prvenstva i niz regionalnih takmičenja. Uspešno je istrčao svih 29 maratona na kojima je nastupao.

Osnivač je Paraolimpijskog Kluba i Akademije „Junior“ i generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998. godine. Inicijator je osnivanja i jedan od osnivača Sportskog Saveza slepih i slabovidih Srbije i Parabiciklističkog Saveza Srbije u kojima je po 5 godina obavljao poslove generalnog sekretara.

Osmislio je i uspešno realizovao brojne projekte od kojih se posebno izdvajaju:

  • Nabavka prvih takmičarskih tandem bicikala u Srbiji i regionu 2004. kroz projekat koji je finansirao USAID posredstvom ACDI/VOCA. Ovaj projekat je označio osnivanje nove paraolimpijske discipline u regionu i početak nabavke novih tandem bicikala kojih sada u Srbiji i BiH ima ukupno 15.
  • Inicijalna stručna obuka i promovisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji su partnerski finansirale organizacije „Evropska perspektiva“ i „Handicap Care Hellas“ nakon čije realizacije je zapošljeno 5 od 20 obučenih mladih sa invaliditetom.

Organizator je i učesnik brojnih pohoda i poduhvata kroz koje je transparentno promovisan sportski potencijal slepih i slabovidih. Posebno se izdvajaju:

  • „Tradicionalni tandem biciklistički maraton Kragujevac – Mostar 420 km“ koji se vozi 12 godina.
  • „10 punih atletskih maratona (42,195) za 10 uzastopnih dana“
  • Dve godine vožen biciklistički tur od krajnje severne do krajnje južne granice Srbije „Subotica – Vranje“ koji je omogućio da udruženja slepih dobiju nove tandem bicikle.

Dobitnik je brojnih priznanja za sportska postignuća i doprinos afirmaciji paraolimpijskog sporta u Srbiji.